fbpx

A zsűri már döntött, most a nagyközönség szavazhat az Effekt 2030 díj idei jelöltjeire

A zsűri már döntött, most a nagyközönség szavazhat az Effekt 2030 díj idei jelöltjeire

Lezárult a bírálati folyamat, a szakmai zsűri kiválasztotta az Effekt 2030 – Az ESG megoldások díjának idei döntős pályázatait. Ezekre a nagyközönség is voksolhat a szeptember 18–29. között zajló internetes szavazás keretében, melynek eredményeként eldől, hogy ezúttal ki viheti haza a közönségdíjat.

Bár az Effekteam Egyesület – a piaci folyamatokra és a fenntarthatóság növekvő jelentőségére reagálva – az idei évben megújította szakmai díját és módosította pályázati feltételeit, ez nem vette el a cégek kedvét a nevezéstől. Sőt, az előző évekhez képest még több társaság indult a szakmai megmérettetésen és a benyújtott projektek száma is tovább gyarapodott. Mindez azt jelzi, hogy a vállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, tevékenységük környezeti és társadalmi hatásaira, illetve arra is, hogyan tudják működésüket az ESG szempontok mentén átalakítani és bemutatni.

Míg korábban az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival (SDG-k) összhangban létrehozott kategóriákban nevezhettek a cégek az Effekt 2030 díjra, idén az ESG egyes területeinek megfelelően, három kategóriában lehetett beadni a pályázatokat. A Zöld egyensúly kategóriában a környezeti területhez kapcsolódó programokkal, a Mindenki társadalma kategóriában társadalmi jellegű kezdeményezésekkel, az Értékteremtő üzlet kategóriában pedig korszerű vállalatirányítási megoldásokkal szállhattak versenybe a jelentkezők. A beérkezett pályaművek túlnyomó többsége az első két kategóriába tartozott, ráadásul a környezeti és a társadalmi jellegű projektek közel azonos arányt képviseltek, így mindkettőn belül szoros küzdelem alakult ki a jelöltek között.

A pályázók változatos témákban nyújtottak be környezeti kihívásokra reflektáló programokat. A Zöld egyensúly kategóriában egyebek mellett szerepeltek a körkörös gazdaság megteremtésére, a klímavédelemre és a környezeti szemléletformálásra irányuló vállalati megoldások. Mivel az Effekteam már több mint egy évtizede értékeli és díjazza a cégek példaértékű társadalmi befektetéseit, a Mindenki társadalma kategória rendelkezik a legrégebbi hagyományokkal, ugyanakkor (vagy éppen ezért) itt továbbra is túlsúlyban voltak a helyi közösségeket támogató, illetve a jövő generációját célzó projektek. A szakmai zsűri arra számít, hogy az ESG szempontok térnyerésével a jövőben tovább tágul majd a stakeholderek fogalmának értelmezése, és megjelennek a pályázatok között a munkavállalókat, a fogyasztókat és az értékláncot érintő programok is. A harmadik, vagyis az idén bevezetett Értékteremtő üzlet kategóriában volt egyelőre a legalacsonyabb a részvételi arány, viszont a következő években éppen itt várható majd a legnagyobb bővülés, hiszen a fenntarthatósági gondolkodás most kezd megjelenni a vállalatirányítás, a vállalati stratégia szintjén.

A pályázatok értékelése, a döntősök kiválasztása során a zsűri ezúttal is figyelembe vette, hogy az egyes programokon belül mennyire érvényesültek a közösség, a hatás és a jövő dimenziói, azaz, hogy milyen együttműködések mentén milyen hozzáadott értéket eredményeztek a kezdeményezések, volt-e mérhető hatásuk a vállalat, a környezet és a társadalom szempontjából, alkalmaztak-e előremutató, innovatív megoldásokat és számítani lehet-e hatásuk fennmaradására, továbbélésére. A zsűritagok egyeztetése nem volt szakmai vitáktól mentes, de a testület végül meghozta egybehangzó döntését. Most a nagyközönségen a sor, hogy szavazzon a shortlisten szereplő projektekre. Az internetes voksolás szeptember 18–29. között zajlik a https://effekteam.hu/kozonsegszavazas-2023/ oldalon. Az itt leadott szavazatok száma alapján dől el, hogy ki nyeri el idén a közönségdíjat. Az eredményhirdetésre és az Effekt 2030 díjak ünnepélyes átadására október 5-én, az Effekteam éves szakmai konferenciájának keretében kerül sor.

A KÖZÖSSÉG. HATÁS. JÖVŐ. A környezeti, társadalmi kihívásokra adott aktuális és hatékony vállalati megoldások című konferencia részletes programja itt érhető el: https://effekteam.hu/konferenciak/

Iratkozzon fel hírlevelünkre!