fbpx

Az idén 125 éves Tungsram elkötelezett amellett, hogy felelős és fenntartható vállalatként legyen jelen a piacon. E törekvésével összhangban, a cég a közelmúltban csatlakozott az Effekteam Egyesület tagságához, melynek apropóján Thierry Zsuzsanna CSR vezetővel beszélgettünk vállalati felelősségvállalásról, fenntarthatóságról, emberközpontúságról.

Melyek a Tungsram vállalati felelősségvállalási tevékenységének főbb irányvonalai? Ezek hogyan jelennek meg a társaság mindennapi működésében?

A Tungsram visszatérésekor, 2018-ban új célokat és új fenntarthatósági irányvonalat fogalmazott meg, mely CSR jelentésünkben is szerepel: „A Tungsram korunk néhány sürgető kihívásának leküzdését tűzte ki céljául, melyek az élelmezésbiztonság, energiatakarékos élhető környezet és a fertőzésmegelőzés, melyek hozzájárulnak az emberi jól-léthez. Innovatív örökségünkre, korszerű technológiánkra és meglévő tudásunkra alapozva dolgozunk mindezért Európa szívében. Az analóg termékekről adat alapú technológiai megoldásokra térünk át kulcsrakész termékekkel és szolgáltatásokkal, melyek gyakran tartalmaznak alternatív finanszírozási modelleket is ügyfeleink számára.”

A múltból merítve a jövőért dolgozunk: ez a human wellbeing, az emberi jól-lét támogatása innovációval. Évi több mint 100 önkéntes programunk, Fittungsram egészségprogramunk, mely támogatja alkalmazottaink testi és lelki egészségét, valamint Future Talent diákprogramunk, mely a tehetséges fiatalok kibontakozását tűzte ki céljául, mind elkötelezettségünk bizonyítékai az emberi jól-lét elősegítésére és megerősítésére.

A Tungsram célja, hogy érdemben és tevőlegesen támogassa azokat a helyi közösségeket, amelyek valamilyen formában kötődnek a cég működéséhez és történetéhez. Olyan programokat hozunk létre és karolunk fel, amelyek révén – munkatársaink bevonásával – rászorulókon segíthetünk, illetve támogatjuk a jövő generációinak oktatását, képzését. CSR gyakorlatunk sikerrel ötvözi vállalatunk hagyományos emberközpontúságát, valamint a modern kor igényeinek megfelelő, fenntartható projektek megvalósulását.

Mennyiben helyeződtek át a korábbi hangsúlyok a jelenlegi világjárvány okozta kihívások tükrében?

A világjárvány megmutatta, hogy elengedhetetlen felelősségvállalási tényező az emberi egészség, így innovatív megoldásainkkal azonnal reagáltunk. Elkezdtünk például arcpajzsokat gyártani, melyből jelentős mennyiséget fel is ajánlottunk az Országos Mentőszolgálatnak, illetve innovációnk, az UV-C Sanitizer is piacra került, mely a kórokozók leküzdésében játszik nagy szerepet fénytechnológiával. A korábban említett Fittungsram egészségprogramunkat átalakítottuk online, otthon is elvégezhető sportolásra. Ennek egyik formája volt például az online interval training vagy a nagyon népszerű virtuális futás, ahol dolgozóink összesített eredményekben mérhették le saját futási távjaikat, értékes nyereményekért. Future Talent diákprogramunk is átállt online formára, alkalmazkodva a középiskolai oktatáshoz a világjárvány idején.

Milyen megfontolások alapján döntött úgy a Tungsram, hogy csatlakozik az Effekteamhez? Az egyesületi tagság hogyan tudja támogatni a vállalat társadalmi felelősségvállalási, fenntarthatósági törekvéseinek megvalósítását?

Elkötelezettek vagyunk, hogy felelős és fenntartható vállalatként legyünk jelen. Az Effekteam sikeresen megmutatta, hogyan lehet egy jó struktúrát megújítani, bevonva a legjelentősebb piaci szereplőket. Céljaink közösek, egy jó csapatban fenntarthatósági törekvéseinkkel nagyobb társadalmi és környezeti hatást érhetünk el a közösség számára.