fbpx

„A komplex értékteremtésben hiszünk”

„A komplex értékteremtésben hiszünk”

A Samsung Magyarország fontos célkitűzése, hogy pozitív változásokat idézzen elő az emberek mindennapi életében. Ennek érdekében nemcsak a technológia vívmányait próbálja kiaknázni, hanem a munkatársak fizikai és szellemi erőforrásait is igyekszik a jó ügyek szolgálatába állítani. A vállalat társadalmi felelősségvállalási tevékenysége kapcsán Samu Zsófia kommunikációs vezetővel beszélgettünk.

Milyen főbb pilléreken nyugszik a Samsung társadalmi szerepvállalása?

A társadalmi szerepvállalásunk alappillérei mind megelevenednek a Megoldások a holnapért kihívásban, hiszen a diákoknak és tanároknak szóló programunk középpontjában a jövőbe mutató technológiák és a tudásmegosztás, valamint a különféle generációk tagjainak közös fejlődése állnak. A kreatív és egyedülálló műhelymunka keretében a technológiai megoldások iránt érdeklődő diákok rengeteg új ismerettel és készséggel gazdagodhatnak, miközben kidolgozhatják jövőformáló ötleteiket. A pedagógusok mindeközben mentorprogramban részesülnek a munkafolyamat során. Ugyancsak elsősorban a gyermekek jóllétére fókuszálunk önkéntes napjainkon, ilyenkor leggyakrabban gyermekotthonokba vagy óvodákba látogatunk el, és nyújtunk segítő kezet. Örömmel támogatjuk a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkáját, többször jártunk náluk, például nélkülöző családoknak ételt készíteni, illetve évről évre igyekszünk csatlakozni az Ökumenikus Segélyszervezet különböző programjaihoz.

Milyen hagyományai vannak a vállalati önkéntességnek a Samsungnál?

A Samsungnál alapvető célkitűzésünk, hogy technológiai fejlesztéseinkkel megkönnyítsük az emberek mindennapjait. Egyfajta szemléletformáló szerepet is betöltünk a jövőhöz való tudatos hozzáállás tekintetében: a komplex értékteremtésben hiszünk. Az önkéntesség is szorosan kapcsolódik az értékteremtéshez és ahhoz az ügyhöz, hogy tegyünk egymásért, és terheket vegyünk le olyanok válláról, akik rászorulnak. Minden évben munkatársaink legalább négy-öt önkéntes munkában vehetnek részt, melyben fizikai és pro bono lehetőségek is vannak. Arra is büszkék vagyunk, hogy az önkéntesség dedikált hónapja az október a Samsungnál – kiemelt figyelmet fordítva ilyenkor a fizikai segítségnyújtásra, nem csak Magyarországon, de az egész világon, így ebben az időszakban globálisan sok-sok ezer kollégánk végez közösségi munkát. Illetve erre példa a már említett, immár negyedik évadánál járó Megoldások a holnapért, amely hozzásegítheti a fiatal generációt ahhoz, hogy saját projektjeikkel változtassák meg a világot. Az évről évre egyre bővülő összetartó közösség, a számos új és visszaköszönő szereplő részvétele tanúskodik a kezdeményezés közösségformáló szerepéről, amely kulcsfontosságú eszköz lehet a jövő építésében is. Ebben a programban is nagyon fontos szerepet kap az önkéntesség, hiszen a legjobb nyolc diákcsapatot a döntőig az önkéntes munkatársainkból és külsős szakértőkből álló mentor csapatok segítik a döntőre való felkészülésben, a jövőt formáló ötleteik végső kidolgozásában. Ebben a szakaszban a kollégáink szakmai tudásukkal, tapasztalataikkal terelgetik a csapatokat, és a diákok visszajelzése szerint az elmúlt években a mentorálások során érezték, hogy a legtöbbet fejlődtek.

Miért fontos a vállalat számára, hogy ösztönözze a munkatársak önkéntes tevékenységét?

Hiszünk abban, hogy a technológia segítségével jobbá lehet tenni a világot, de mindezt csak közös munkával, együttműködéssel lehet elérni. Az önkéntes napok fókuszában sem csupán a konkrét segítségnyújtás és az érzékenyítés áll: ilyenkor a különféle területeken tevékenykedő kollégák összefognak egy jó ügy érdekében, és ők is megtapasztalják a közösségek semmihez sem hasonlító erejét. Tehát szemléletformáló szerepet is betöltenek, egy még szebb, empatikusabb és tudatosabb jövőbe és társadalomba mutatnak ezek a napok. A Megoldások a holnapért kihívás is számos értéket, fejlődési lehetőséget tartogat a kollégák számára, mind szakmai, mind emberi szempontok tekintetében: a fiatalokkal való közös munka során ők is nagyon sokat tanulhatnak.

Önkéntes programjai kapcsán a Samsung együttműködött már az Effekteammel is. E téren leginkább miben támaszkodott az egyesület szakértelmére?

Az Effekteam igazi összekötő kapocs: mindig segített nekünk megtalálni azokat az intézményeket, amelyek támogatásra szorulnak, ott és úgy tudunk segítenek, ahol és ahogyan tényleg szükség van ránk. Emellett nagy segítséget jelent a kollégáinknak, hogy a szervezet munkatársai az önkéntes programok előtt felkészítik őket a feladatokra. Kérdés esetén mindig számíthatunk rájuk, és minden esetben profin előkészítik és lebonyolítják az önkéntes programokat. Emellett, ami nagyon fontos, hogy a programok utókövetésére is nagy hangsúlyt fektet az Effekteam csapata, így mi is pontos képet kapunk a kollégáink és az intézmények visszajelzéseiről.

Mi az alapja a Samsung és az Effekteam hosszú távú hatékony együttműködésének?

Közel 10 éve dolgozunk együtt az Effekteam csapatával a CSR területén. Ernyőszervezetként összekötnek minket a hasonló értékrenddel rendelkező vállalatokkal és szervezetekkel, és a folyamatos tudásmegosztással, szakmai beszélgetésekkel, együttgondolkodással közösen fejlődünk, tanulunk egymástól. Ez is segít nekünk abban, hogy lépést tudjunk tartani a legfrissebb trendekkel, fel tudjunk készülni a ránk váró kihívásokra. Bizalmon alapuló együttműködés a miénk, amely a kimagasló szakmaiságból fakad. Mindezt az is jól példázza, hogy az egyesület csapata fokozott figyelmet fordít a partnerek egyedi igényeire, és minden esetben megtalálják azokat a megoldásokat, amik a legjobban illeszkednek a Samsung értékrendjébe.

Miért fontos a Samsung számára, hogy a szakmai együttműködésen túl az egyesület tagja is legyen?

Az együttműködésünk szorosan épül az egyenlő felek közti partnerség elvére, amely nagyon fontos elem a vállalati szemléletünkben. Emellett kiemelkedő értéket jelentenek a különféle előremutató képzések, amelyekben tagszervezetként részesülünk, és amelyek reflektálnak a partnereket érintő jogszabályi változásokra. Kiváló gyakorlatokat sajátíthatunk el, ezek támogatják a tagok közös fejlődését. Büszkeséggel tölt el bennünket az a tény is, hogy 2022-ben a Megoldások a holnapért programmal, A jövő gazdasága kategóriában elnyertük az Effekt 2030 díjat, amellyel a vállalatok társadalmi, környezeti és vállalatirányítási megoldásait ismerik el. Ez a megmérettetés is motivál minket arra, hogy a zsűri visszajelzései alapján fejlesszünk a programot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!