fbpx

A Coca-Cola HBC Magyarország Hulladékmentes Tisza programja egy olyan innovatív társadalmi felelősségvállalási kezdeményezés, amely a folyó hazai szakaszának megtisztításával, a felhalmozódott hulladék gyűjtésével és újrahasznosításával igyekszik elősegíteni a közösségi szemléletformálást és a fokozatos áttérést a körforgásos életmódra. A program idén elnyerte az Effekt 2030 Díjat a Zöld egyensúly kategóriában, melynek kapcsán Nyilas Orsolyával, a vállalat külső kommunikációs vezetőjével beszélgettünk.

Milyen szerepet tölt be a Hulladékmentes Tisza Program a Coca-Cola HBC Magyarország Hulladékmentes Világ stratégiáján belül?

Vállalatunk elkötelezett amellett, hogy ne csak szereplője, hanem motorja is legyen a változásnak. A csomagolási hulladékokkal kapcsolatos fenntarthatósági megközelítésünket és céljainkat a 2018 elején bejelentett Hulladékmentes Világ stratégiánk foglalta egységes keretbe. 2019-ben egy új szemléletben, a körforgásos gazdaság megteremtésének ambíciójával kezdtük el optimalizálni működési folyamatainkat is. Olyan jövőt szeretnénk építeni, ahol elkerülhető az alapanyagok felesleges vagy pazarló használata, és az anyagok hosszú ideig megőrzik értéküket a körforgáson belül. Arra törekszünk, hogy segítsük a zárt körforgású gazdasági modell építését, amely hatékony erőforrás-felhasználáson és innováción alapszik, így kisebb környezeti lábnyommal jár. A csomagolóanyagok visszagyűjtésével és újrahasznosításával megvalósítható körforgás a csomagolási hulladékok kezelésének leghatékonyabb módja, így 2019-ben több fejlesztésünk és kampányunk is ezt a témát célozta meg. A Coca-Cola HBC Magyarország által gyártott PET palackok 100%-ban újrahasznosítható műanyagból készülnek, és folyamatosan növeljük azok újrahasznosított alapanyagtartalmát. Ennek köszönhetően az újrahasznosított műanyag aránya a palackokban közel 24% volt 2019-ben. Cél, hogy ez az arány 2030-ig 50%-ra növekedjen. A csomagolási hulladék elleni fellépést nem csak az üzleti folyamatainkban, hanem társadalmi felelősségvállalási tevékenységeinken keresztül is elősegítjük, és igyekszünk a közösségeink szemléletének formálásában is szerepet vállalni. Ezért is indítottuk el 2019-ben a Hulladékmentes Tisza programunkat, amely vállalatunk legjelentősebb szervezett önkéntes tevékenysége. A program célja a folyamatos védekezés, a felhalmozódott hulladék gyűjtése és újrahasznosítása, illetve a folyó hazai szakaszának egyre nagyobb mértékű megtisztítása.

A program 2019 júniusában indult és 2021 májusáig tart. Az eltelt időszak során milyen mértékben sikerült megvalósítani a kétéves időtartamra kitűzött célokat? Melyek a program eddigi legfontosabb eredményei?

Az árvizek következtében minden évben jelentős mennyiségű uszadék, szerves anyag és kommunális hulladék vonul le a Tiszán. A helyzet megoldására 2019 júliusában egy széleskörű, hármas összefogásnak köszönhetően indult el a Hulladékmentes Tisza program. A program fő célkitűzése két év alatt legalább 80 tonna hulladék begyűjtése volt. Az elmúlt egy évben a PET Kupa és az Országos Vízügyi Főigazgatóság segítségével több, mint 10.000 tonna hulladéktól és uszadékfától szabadítottuk meg a Tisza környékét. Mintegy 5,5 tonnányi műanyag került elszállításra a Waste Free Oceans szervezethez újrahasznosításra, és az év során már közel 80 tonna hulladékot dolgoztunk fel – ezzel egy év alatt majdnem teljesítve a kitűzött célszámot. Az anyagi támogatáson túl cégünk – közel 170 munkatársát is bevonva – eddig három önkéntes napon vett részt. A hulladékgyűjtő akciók során az önkéntesek összesen 7 tonna hulladékot szedtek össze a folyóból és partjairól. Az alig több mint egy éve indult program már elnyerte a Trade Magazin Fenntarthatóság Szimbóluma 2020 díjat, valamint több nemzetközi elismerésben is részesült: a 80 országban jelenlévő Nemzetközi PR Szövetség a Golden World Award versenyén két kategóriában is díjazta; illetve a szintén nemzetközi International Business Awards Stevie díjának bronz minősítését, a Communitas Awards, valamint a HBLF Üzleti Élet a Környezetért díjait is kiérdemelte.

Az ENSZ 12. fenntartható fejlődési céljának elérése szempontjából kulcsfontosságú a körforgásos gazdaságra való áttérés. Ugyanakkor, a fenntartható fogyasztási szokások és termelési módok kialakításához komoly szemléletformálásra is szükség van. A Hulladékmentes Tisza Program hogyan járul hozzá mindehhez?

Vállalati stratégiánk öt kulcsfontosságú pillérre épül, melyek mindegyike alapvető fontosságú a felelős, fenntartható növekedéshez, amely értéket teremt vállalatunk és érintettjeink számára egyaránt. Ez a stratégia szorosan összekapcsolódik az ENSZ által meghatározott Fenntartható Fejlődési Célokkal (SDG-k), amelyek kijelölik azt az útvonalat, amin közösen kell végigmennünk a fenntartható világ megteremtéséhez. Ez természetesen csak akkor valósítható meg, ha a csomagolási hulladék elleni fellépést nem csak az üzleti folyamatainkban támogatjuk, hanem társadalmi felelősségvállalási tevékenységeinken keresztül is. Ami a Hulladékmentes Tisza programot illeti, azt látjuk, hogy egyértelműen pozitív hatással volt a vállalat reputációjára. A beszámolók, a sajtóban megjelent hírek és a munkatársaink önkéntes munkája is hozzájárult ahhoz a szemléletformáláshoz, amelynek eredményeként a fogyasztók között is egyre erősebb igényként jelenik meg a fenntarthatóság.

A projektről készült esettanulmány megtalálható esettanulmány-gyűjteményünkben.