fbpx

A bántalmazottakat segíti a Vodafone díjnyertes applikációja

A bántalmazottakat segíti a Vodafone díjnyertes applikációja

A kapcsolati erőszak áldozatait és környezetüket segíti a Bright Sky elnevezésű mobilalkalmazás, amellyel a Vodafone Magyarország Alapítvány tavaly elnyerte az Effekt 2030 díjat a Mindenki társadalma kategóriában. Az innovatív megoldás társadalmi szerepéről és alkalmazási lehetőségeiről kérdeztük Dupák Annát, a szervezet CR szakértőjét, aki az Effekteam június 9-i workshopjának egyik meghívott előadója lesz.

A Vodafone miért tűzte zászlajára a kapcsolati erőszak témáját? Ez hogyan illeszkedik a vállalat működéséhez és társadalmi felelősségvállalási stratégiájához?

Igyekszünk mindig olyan társadalmi ügyeket felkarolni, ahol úgy látjuk, a digitális innovációt támogató tevékenységünk valós segítséget nyújthat az érintettek számára. A kapcsolati erőszakot éppen egy ilyen globális témának érezzük. Amikor megkezdtük az egyeztetést a szakmai szervezetekkel, egyértelműen kiderült, hogy nagyon kevés olyan digitális megoldás van jelenleg, amely egyrészt széleskörűen tájékoztatja az érintetteket és a környezetüket, másrészt segíti a gyors kapcsolatfelvételt a segítő szervezetekkel, szakemberekkel. Ezt a szükségletet felismerve döntöttünk úgy a Vodafone Magyarország Alapítványnál, hogy csatlakozunk a nemzetközi Vodafone-kezdeményezéshez, és elkészítjük a Bright Sky hazai verzióját.

A Bright Sky mobilalkalmazás kifejlesztése során mik voltak a legfontosabb szempontok?

A Bright Sky egy információs és segélyhívó applikáció egyben. A funkciók és tartalmak egy része azt a célt szolgálja, hogy a felhasználók széleskörű információhoz jussanak a kapcsolati erőszak témájával összefüggésben, megismerjék a ráutaló jeleket, a típusait, és hogy milyen lehetőségek állnak előttük, ha segítséget kérnének. Ezt támogatja többek között egy kockázatfelmérő kérdőív, amely a tünetek beazonosításában segít, az esettanulmányok, amiken keresztül a kapcsolati erőszak típusait, formáit ismerheti meg a felhasználó, valamint a leggyakoribb tévhiteket is eloszlatja, emellett található az app-ban egy online biztonsági útmutató is, amely tanácsokkal szolgál, hogyan védhetjük magunkat az online platformokon és a különböző eszközeinken. A Bright Sky tartalmazza a hazai segítő szervezetek, illetve segélyvonalak listáját is, külön feltüntetve, hol milyen típusú segítségre számíthatunk, emellett a beépített videókon keresztül megismerhetjük az áldozatsegítő központok, a krízisambulanciák és a rendőrség áldozatsegítő tevékenységét. Fontos kiemelni, hogy a Bright Sky nem kizárólag a bántalmazottaknak szól, hanem azoknak is, akik a környezetükben szeretnének segíteni valakinek: egy családtagnak, barátnak, kollégának. Ehhez az a felismerés vezetett, hogy a környezetben élők szerepe óriási lehet a kapcsolati erőszak azonosításában és a kilépés támogatásában. Számukra egy külön fejezet szól arról, hogyan tudnak jól segíteni, miket érdemes szem előtt tartaniuk, ha felmerül bennük a gyanú, hogy szerettük bántalmazó kapcsolatban él, és hogyan közelítsenek felé, hogyan támogassák.

Itthon – 9 másik országot követően – tavaly áprilisban vezették be az alkalmazást. Az elmúlt egy év távlatában milyenek a hazai tapasztalatok?

A visszajelzések eddig abszolút pozitívak, azonban az app akkor éri el célját, ha a lehető legtöbb érintetthez eljut és segíti őket a tájékozódásban, valamint lerövidíti számukra az utat a segítségig. A téma érzékenysége és a célcsoport biztonságának megőrzése érdekében ugyanakkor sok szempontot figyelembe kell vennünk az app szélesebb körű megismertetése során. Jelenleg azon dolgozunk, hogy sikeres és hatékony kommunikációt indítsunk el, amely több elemből áll majd: egyrészt szeretnénk a bántalmazók környezetében élőket (rokon, barát, kolléga) megcélozni egy nyilvános kampánnyal, a közvetlen érintettekhez pedig direktebb csatornákon szeretnénk eljutni, lehetővé téve számukra, hogy biztonságosan informálódhassanak az app-ról.

Visszatérő pályázóként mit javasol azoknak, akik még csak fontolgatják, hogy versenybe szállnak az Effekt 2030 díjért? Miért érdemes részt venni a megmérettetésen?

Mindenképp javaslom a nevezést, akár több kategóriában is. Egyrészt az adatlap kitöltése elősegíti a projekt útjának, eredményeinek áttekintését, és annak végiggondolását, hogy a kezdeményezés milyen hatással van a célcsoportra vagy akár a szervezetben dolgozókra. Emellett a megmérettetés rendkívül jó lehetőséget nyújt arra is, hogy a program nagyobb nyilvánosságot kapjon más vállalatok és civil szervezetek körében, ami akár új partnerségeket, együttműködéseket is hozhat. Mi biztosan indulunk idén is!

Az Effekteam által szervezett, 2022. június 9-én, a Vodafone Magyarország Zrt. székházában (1096 Budapest, Lechner Ödön fasor 6.) tartandó workshop keretében a Vodafone Magyarország Alapítvány mellett az EXIM Zrt., a Samsung Magyarország, a Tesco-GLOBAL Áruházak Zrt. és a Tungsram Operations Kft. díjazott programjait ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők. Az interaktív eseményre június 6-ig lehet jelentkezni.

A workshop részletes programja ezen a linken található.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!