fbpx

Market – Harmadik fenntarthatósági jelentését adta ki a Market Csoport

Market – Harmadik fenntarthatósági jelentését adta ki a Market Csoport

A magyar tulajdonú építőipari vállalatok között élenjáróként, harmadik alkalommal készítette el ESG jelentését a Market Csoport. A Deloitte által auditált riportot a nemzetközileg legelterjedtebb GRI szabvány alapján állították össze, a publikálás időpontját pedig előrehozták annak érdekében, hogy megfeleljenek a 2023 végén megjelent ESG törvénynek.

A Market Csoport jelenlegi, ötéves fenntarthatósági stratégiai időszakának a felénél jár. Az eltelt időszakban a 2025-re vállalt célok közül többet is sikeresen teljesített már 2025 előtt, öt év helyett három év alatt. Az elmúlt három év számos tapasztalattal és kihívással teli időszak volt, aminek következtében a cégcsoport folyamatosan fejlődött.

Az előrelépést lelkes munkavállalóin kívül annak is köszönheti, hogy a Market Csoport rendelkezik egy fenntarthatósági munkacsoporttal, továbbá a LEAN-módszertan sikeres bevezetésével növeli hatékonyságát mindennapi működésében. A BIM-menedzsment csapat, a kibővült BI-adatelemző csapat és az Innovációs Osztály közreműködésével számos sikeres fenntarthatósági projekt valósulhatott meg az elmúlt időszakban.

A Market Csoport környezetvédelmi akciócsoportot hozott létre, amely az alulról jövő kezdeményezések támogatásával dolgozik a fenntartható célok megvalósításán. 2023-ban például a munkacsoport egy teljeskörű, úgynevezett anyagtárolási jegyzőkönyvet készített, amely segíti a projektek során az anyagok helyes tárolását. Ennek köszönhetően jelentősen csökkent a hulladék mennyisége, hiszen kevesebb anyag ment tönkre a megfelelő tárolás eredményeként.

A Market Csoport a tehetségek vonzása és megtartása stratégiai cél mentén is jelentős előrelépést mutatott. A munkatársak képzése és fejlesztése mindig is kiemelt prioritás volt a cégcsoportnál: a munkavállalók képzési óraszáma már elérte a 30 óra/főt, és ezzel már közel jár a 2025-re kitűzött 32 óra/fő célhoz.

A biodiverzitás védelmére tett erőfeszítései részeként a cégcsoport 2023 tavaszán 16 880 darab őshonos facsemetét ültetett a Pilisi Parkerdő területén. A Market Építő Zrt. önkéntes kötelezettségvállalása, hogy az 5 éves stratégiai időszakban saját költségén megduplázza a projektekre ültetett fák számát. Tulajdonképpen egy klímavédelmi erdőszerkezet-átalakítás valósult meg 2,1 hektáros területen, mivel az őshonos lombhullató fafajok jobban alkalmazkodnak a helyi éghajlati viszonyokhoz.

A fenntarthatósági célok mentén számos mutató esetében sikerült javulást elérniük a 2019-es bázisévhez képest:

  • a bevételarányos ÜHG (üvegházhatású gázok) intenzitási mutató 37,5 %-kal csökkent,
  • a villamosenergia-felhasználásból eredő ÜHG-kibocsátás 24%-kal mérséklődött,
  • a kommunális vízhasználat 70%-kal lett kevesebb,
  • az összhulladék mennyisége 39%-kal apadt.

 

Komoly pozitív visszaigazolás a vállalat számára, hogy az idei évben a Market Építő Zrt. nem csak felkerült a HVG és Planet Fanatics közös ESG TOP 40-es listájára, hanem díjazásban is részesült, hiszen környezeti kategóriában 3. helyezést sikerült elérnie.

Az, hogy éppen ebben a kategóriában kaphatott elismerést, annak köszönhető többek között, hogy a 2020-as ESG-felmérése eredményei alapján a társadalmi és átláthatósági tényezőkön túl a környezeti hatásokkal is elkezdtek stratégiai szinten foglalkozni.

A Market Építő Zrt. már tavaly is helyett kapott ezen a listán a legjobb 10 között, viszont folyamatos törekvéseiket és erőfeszítéseiket jól mutatja, hogy a környezeti kategóriában a tavalyi 9. helyről idén már sikerült feljutniuk a dobogóra.

A jelentés rövidebb kivonata itt érhető el: https://market.hu/dokumentumkategoria/5/fenntarthatosagi-jelentesek#

A teljes verzió pedig itt olvasható: https://market.hu/_projects/market/uploads/docs/106/hu/669f5f6e7a0e8market-esg-2023-final.pdf

Iratkozzon fel hírlevelünkre!