fbpx

2021 az Önkéntesség Magyarországi Éve

2021 az Önkéntesség Magyarországi Éve

Tizenegy civil szervezet – köztük az Effekteam Egyesület – kezdeményezésére Magyarország Kormánya 2021-et az Önkéntesség Magyarországi Évének (ÖMÉ) nyilvánította. A hivatalos programsorozat február 3-án veszi kezdetét egy beharangozó rendezvénnyel, ahol a kezdeményezők, a kormányzat és az üzleti szféra képviselői bemutatják az ÖMÉ 2021 céljait, kiemelt eseményeit, nagyköveteit és ismertetik a csatlakozási lehetőségeket.

A magyar lakosság mintegy harmada végzett már önkéntes munkát. A legtöbb önkéntes valamilyen szociális területen vagy az egészségügyben tevékenykedik, illetve a civil társadalom céljainak megvalósításáért dolgozik. Egyre több vállalat is ösztönzi és támogatja, hogy munkatársai közösen szervezzenek és valósítsanak meg önkéntes akciókat.

A koronavírussal való megküzdés legnagyobb terheit az egészségügyi és a szociális szakemberek és a pedagógusok hordozzák. Sok önkéntes segíti az ő munkájukat is ezekben a hónapokban, mások pedig azért dolgoznak önkéntesként, hogy a járvány hosszabb távú hatásaival is meg tudjunk birkózni. Mindezek a vállalások elismerést érdemelnek, és arra is rávilágítanak, hogy a hétköznapok önkéntesei méltóak az egész társadalom tiszteletére.

2001 az Önkéntesek Nemzetközi Éve és 2011 az Önkéntesség Európai éve után Magyarország Kormánya 2021-et az Önkéntesség Magyarországi Évének nyilvánította 11 civil szervezet kezdeményezésére, melyhez csatlakoztak további civil szervezetek, önkormányzatok és vállalkozások is. Ennek az évnek bárki alkotója lehet, aki akár csak egy órában szeretne önkéntes tevékenységet végezni, és az is, aki szervezetével nagy akciók keretében, sokakat hív önkénteskedni. A lehetőségek mindenki számára nyitva állnak egész évben.

Az ÖMÉ 2021 nyitóeseményére február 3-án 10 órától kerül sor, melyet online is figyelemmel lehet kísérni az Önkéntes Központ Alapítvány Facebook-oldalán, a www.facebook.com/onkenteskozpont linken.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!