A Vodafone Magyarország Alapítvány immár negyedik alkalommal hirdeti meg a nagy sikerű Vodafone Digitális Díjat az Effekteam Egyesület szakmai támogatásával. A Díj célja, hogy ösztönözze és felkarolja azokat az innovátorokat, akik digitális megoldásukkal társadalmunk legégetőbb problémáira kínálnak megoldást. A 15 millió forint összdíjazású pályázatra idén Digitális Esélyegyenlőség, Digitális Társadalom, valamint Környezetvédelem és Fenntarthatóság kategóriákban lehet jelentkezni 2022. március 10-ig.

A Vodafone Magyarország Alapítvány négy évvel ezelőtt indította útjára innovációs versenyét, a Vodafone Digitális Díj pályázatot. A pályázat célja, hogy olyan innovátorokat támogasson, akik a digitalizáció segítségével nyújtanak megoldást korunk legégetőbb kihívásaira. Olyan kész termékeket, szolgáltatásokat keresnek, amelyek bevezetésre várnak, vagy akár már működnek is, és a pályázat keretében a továbbfejlesztésük valósulhat meg. Az innovációs versenyre magánszemélyek, vállalkozások és nonprofit szervezetek egyaránt jelentkezhetnek. A pályázat összdíjazása 15 millió forint, ami kiemelkedőnek számít Magyarországon a vállalatok által kiírt pályázatok között.

A nevezéseket 2022. március 10-ig lehet benyújtani az alábbi kategóriákban, amelyek – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is a legaktuálisabb kihívásokra reflektálnak:

  • A Digitális Esélyegyenlőség kategóriában olyan pályamunkákkal lehet nevezni, amelyek a hátrányos helyzetű csoportok felzárkózását és az esélyegyenlőséget segítik elő. Lehetővé teszik például elmaradott térségek számára a felzárkózást, megteremthetik a nemek közti esélyegyenlőséget, vagy a fogyatékkal élők integrációját támogatják.
  • A Digitális Társadalom kategóriábanolyan innovatív digitális megoldásokkal lehet pályázni, melyek valamely társadalmi csoport javát szolgálják, illetve valamilyen módon képesek megoldást nyújtani, többek között a következő témakörökben: elhízás, függőségek, mentális betegségek, szegénység, alapvető szükségletek kielégítése, közlekedés, hajléktalanság, élelmiszerpazarlás, közösségteremtés, megosztás alapú gazdaság.
  • A Környezetvédelem és Fenntarthatóság kategóriában olyan digitális zöld innovációkkal lehet nevezni, amelyek hozzájárulnak egy ellenállóbb, klímasemleges ökoszisztéma megteremtéséhez.

A pályaművek elbírálásában esélyegyenlőségi, befektetési, technológiai és fenntarthatósági szakértők vesznek részt. A hét tagú zsűri a pályázatok technológiai megvalósítása mellett azt is figyeli, hogy milyen széles társadalmi csoport életére van hatással az adott innováció. A testület elnöke ismét Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára. A teljes pályázati folyamatot az Effekteam menedzseli: a pályázat kiírásától és a pályaművek adminisztrációjától kezdve a szakmai előbírálaton át a pályázókkal való kapcsolattartásig. Az egyesület végzi a támogatottak beszámoltatását, a beszámolók kiértékelését, illetve az eredményekről és hatásokról szóló összefoglaló riportok elkészítését is.

A Vodafone Digitális Díjra eddig összesen közel 400 pályázat érkezett, közülük 27 innováció kapott támogatást az Alapítványtól. Az elmúlt években a pályázatok közel 70%-a a nonprofit szektorból, illetve vállalkozásoktól érkezett, és ez a tendencia évről évre nő. A beérkezett pályázatok tematikáját a társadalmat leginkább érintő kérdések határozzák meg minden évben, ezek közül évek óta meghatározó téma a fenntarthatóság, a pályázók egyre nagyobb hányada nyújt be a bolygónk védelmével kapcsolatos pályamunkát. A korábban támogatást nyert pályázatok a megvalósítása és mentorálása jelenleg is zajlik.

A Vodafone Digitális Díj részletei itt érhetők el: https://www.vodafone.hu/vodafonerol/vodafone-a-tarsadalomert#digitalis_dij