fbpx

A Tesco „Ön választ, mi segítünk” programjának keretén belül immár 12. alkalommal lehetett pályázni helyi közösségépítő tevékenységek támogatására. A 173 továbbjutott pályázat közül az áruházlánc vásárlóinak február 12-ig leadott szavazatai döntik majd el, ki milyen értékű támogatásban részesül. Az áruházlánc négy különdíjat is kiosztott, melyek egyenként 275 ezer forint extra forrást jelentenek a pályázóknak.

A Tesco 12. közösségépítő pályázatára összesen 361 jelentkezés érkezett be 2022. október 10. és november 13. között. A pályázati folyamat menedzselését és a beküldött projektek előbírálatát az Effekteam Egyesület végezte. A szervezet független szakértői szakmai szempontok figyelembevételével választották ki azt a 173 – szavazási szakaszba továbbjutó – programot, melyek országosan összesen 42 millió forint támogatásban részesülnek majd. A szakemberek elsősorban a kidolgozottságot, az innovativitást, a kreativitást és a fenntarthatóságot értékelték.

Az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező pályázók – főként kisebb helyi szervezetek, oktatási intézmények, nonprofit vállalkozások – elsősorban a helyi környezet megszépítésével, illetve a közösségi élet előmozdítására irányuló kezdeményezésekkel kívánnak aktívan hozzájárulni lakóhelyük jóllétéhez. Ugyanakkor a gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket célzó oktatási és képességfejlesztési tevékenységek tervezése is népszerű.

A legkreatívabb és legegyedülállóbb négy kezdeményezés egyenként 275 ezer forintos különdíjban részesül. Ezeket az alábbiak kapják:

  • a Heves megyei Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesületének érzékszervek használatára épülő, szemléletformáló szabadulószoba kialakítását célzó pályázata,
  • a Pest megyei Seizan Karate-Do Sportegyesület ép és sérült versenyzők részvételével zajló parakarate-verseny és -bemutató szervezéséről szóló programja,
  • a Somogy megyei Verebély László Vasúttörténeti Egyesület iskolás és óvodás csoportoknak szóló, ingyenes vasúttörténeti kiállításhoz kapcsolódó tevékenysége,
  • valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszasas Közösségért Egyesület közösségi tér felújítására irányuló projektje, amely a hátrányos település szabadidős eseményei számára biztosítana megfelelő helyszínt.

A Tesco vásárlói 2023. január 16. és február 12. között összegtől függetlenül minden vásárlás után egy darab zsetont kapnak, amellyel az áruházakban kihelyezett zsetongyűjtő pontokon az adott körzet 3 továbbjutó pályázatának egyikére adhatják le voksukat. Ezek közül, a szavazási időszak végén a körzetenként legtöbb zsetont kapott kezdeményezés 400 ezer, a második helyezet 200 ezer, a harmadik pedig 100 ezer forint támogatásban részesül projektje megvalósításához. A szavazási szakaszban az eredmények két alkalommal lesznek megosztva: egyszer félidőben, két hét után, majd pedig az összes voks február 12-i beérkezését követően.

A szavazással, valamint a korábbi győztes pályázatokkal kapcsolatos további információ itt olvasható: www.tesco.hu/kozosseg