A debreceni Csokonai Színház előtt álló két csüngő japánakác hatalmas előnnyel szerezte meg az első helyet az idei Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány. A Hős Fa címet Ziliz ezeréves tölgyfája, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a Mausz-fa: a hárs a dombtetőn – a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén kapta.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van, és amely szerepet játszik a körülötte élők életében. A vetélkedő ma talán aktuálisabb, mint valaha, hiszen az éghajlatváltozás fenyegető árnyékában a korábbinál is fontosabb a településeinket hűtő, árnyékoló fák megőrzése.

Idén 27 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri 11 fát juttatott a döntőbe. Közülük a közönség online szavazással választotta meg kedvencét július 1. és október 1. között. A fákra összesen 9927 szavazat érkezett. A debreceni csüngő japánakácok 3237 szavazattal nyerték el Az Év Fája címet. A második helyen a perkátai nagy tölgyfa végzett 1884 szavazattal, a harmadik pedig 1099 szavazattal a gödöllői görbefa lett. A Hős Fa címet Ziliz ezeréves tölgyfája, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a Mausz-fa: a hárs a dombtetőn – a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén kapta.

Az Év Fája egy speciális kezelést nyer, míg a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.

A 2021-es magyarországi győztes japánakácok a 2022 elején rendezendő európai versenyben is indulnak, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értünk el, négyszer pedig elsőként végzett a magyar fa.

A kultúra párosa – A debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai
Forrás: https://evfaja.okotars.hu/dontosfak