A gyerekek egyik legfontosabb kifejezési és tanulási eszköze az alkotás. Ennek szellemében hirdet pályázatot az egri Kárpátok Alapítvány. A Föld a Barátom elnevezésű alkotásverseny másodjára indul útjának, ahol a legfőbb téma a fenntarthatóság, valamint a természet- és környezetvédelem. A pályázatot a LEGO Csoport támogatja, így minden résztvevő – várhatóan 150 intézmény és kb. 3000 gyermek – garantált LEGO vagy DUPLO nyereményben részesül.

A Föld a Barátom alkotásverseny ötlete azért merült fel, mert a fenntarthatóság témaköre a mai világunkban egyre égetőbb, és a fenntarthatóságra való nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Ugyanakkor a vidéki, hátrányos helyzetű településeken működő oktatási intézményeknek igen szűkös az eszköztára, amelyekkel a gyerekek alkothatnak, tanulhatnak. Az egri Kárpátok Alapítvány éppen ezért szeretett volna egy olyan pályázatot hirdetni, ahol ezek a különbségek nincsenek hatással a gyerekek alkotásaira.

Az első fordulóban olyan alkotásokat várnak a szervezők, amelyeket a gyerekek természetes vagy otthon fellelhető, újrahasznosítható anyagokból készítenek a környezet- és természetvédelem témakörében. Ezeket egy online jelentkezési felületre töltheti fel az első 150 jelentkező. A résztvevő intézmények garantált LEGO vagy DUPLO Playbox nyereményben részesülnek. Ebből a nyereményből kell a második fordulóban alkotni, ugyanabban a témakörben. A második körben részt vevő gyermekcsoportok tagjai egyéni LEGO vagy DUPLO nyereményben részesülnek. Az alkotásokat egy 4 tagú zsűri véleményezi, melyben helyet kapnak a LEGO és a Kárpátok Alapítvány munkatársai. Kategóriánként az első 3 helyezett további nyereménnyel is gazdagodik.

A jelentkezéseket az Észak-magyarország és az Észak-Alföld régiók megyéiben (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) működő, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő óvodákból, iskolákból és civil szervezetektől várják óvodás, 1-2. osztályos, 3-4. osztályos és 5-8. osztályos kategóriákban.

Határidők:
Első kör: 2022.04.30.
Második kör: 2022. október 30.
Eredményhirdetés: 2022. november 30.

Bővebb információ: www.karpatokalapitvany.hu/afoldabaratom2.0