A Kárpátok Térségének Civil Platformja pályázatot hirdetett a Kárpátok Eurorégióban működő bejegyzett civil szervezetek és informális közösségek részére, megvalósult innovatív kezdeményezéseik bemutatására. Nevezni november 30-ig lehet olyan programokkal, amelyeknek célja az adott közösség társadalmi, kulturális, gazdasági és ökológiai potenciáljának mozgósítása; a társadalmi befogadás és integráció elősegítése; új társadalmi partnerségek és hálózatok fejlesztése; az önkéntes munka népszerűsítése; együttműködés és partnerség ösztönzése a civil szervezetek, a helyi önkormányzatok és a vállalkozások között; a közösségi adományozási kultúra és a társadalmi felelősségvállalás fejlesztése vagy civil szervezetek közötti, határokon átnyúló együttműködés megvalósítása.

A Kárpátok Térségének Civil Platformját az a cél vezérli, hogy megerősítse az élénk, sokszínű és igazságosságon alapuló civil társadalmat a Kárpátok térségében. A platform azoknak a civil szervezeteknek az együttműködését támogatja, amelyek a Kárpátok Eurorégió legkirekesztettebb és legkiszolgáltatottabb közösségeiért dolgoznak. Célja a civil társadalom súlyának és befolyásának erősítése kapacitásfejlesztés útján, helyi és régiók közötti hálózatok létrehozásával, valamint a társadalmi innováció tapasztalatainak, ismereteinek és bevált gyakorlatainak megosztásával.

A civil társadalmak kulcsfontosságú szerepet játszanak a társadalmi gyakorlatok alakításában (modellek adaptálása, a jelenlegi gyakorlatok megváltoztatása, módszerek bevezetése vagy bővítése) válaszul a társadalmi, gazdasági és ökológiai kihívásokra, mellyel céljuk a működési területükön aktív közösségek társadalmi jóllétének előmozdítása. A Kárpátok térségében aktív civil szervezetek ez irányú erőfeszítéseinek elismerése érdekében hirdették meg a platform alapítói (a Fundacja Brama Karpat – Lengyelország, a szlovák ETP, a Kárpátok Alapítvány – Magyarország és a Kárpátok Alapítvány – Ukrajna) a Civil Innovációs Díj pályázatot, mellyel lehetőséget kívánnak nyújtani a vidéki térségekben működő civil szervezeteknek, hogy bemutathassák az elmúlt két évben megvalósított innovatív közösségi alapú kezdeményezéseiket.

Nevezni november 30-ig lehet olyan programokkal, amelyeknek célja az adott közösség társadalmi, kulturális, gazdasági és ökológiai potenciáljának mozgósítása; a társadalmi befogadás és integráció elősegítése; új társadalmi partnerségek és hálózatok fejlesztése; az önkéntes munka népszerűsítése; együttműködés és partnerség ösztönzése a civil szervezetek, a helyi önkormányzatok és a vállalkozások között; a közösségi adományozási kultúra és a társadalmi felelősségvállalás fejlesztése vagy civil szervezetek közötti, határokon átnyúló együttműködés megvalósítása. A pályázatra olyan programokat várnak, amelyek a Kárpátok Eurorégió vidéki területein működő szervezetek, csoportok által kerülnek megvalósításra, innovációjukban egyértelműen alulról építkező megközelítést alkalmaznak, és kézzelfogható eredményekkel rendelkeznek.

Minden pályázó országból egy nyertes részesül díjazásban. A díjátadó ünnepségre a platform következő nemzetközi eseményén kerül sor, ahol a nyertesek lehetőséget kapnak a projektjük bemutatására. A leginnovatívabb kezdeményezéseket emellett egy kiadványban is bemutatják.

További információ: https://www.karpatokalapitvany.hu/karpatokcivilinnovaciosdij2021