Több, mint 3000 gyerek és 80 intézmény természet- és környezetvédelmi témájú alkotáspályázatát fogadta az egri székhelyű Kárpátok Alapítvány. Minden pályázó LEGO játékokat kapott ajándékba.

„A Föld a Barátom” alkotáspályázat abból az elgondolásból indul ki, hogy a fenntarthatóság témaköre mai világunkban egyre égetőbb, és az erre való nevelést nem lehet elég korán kezdeni. A hátrányos helyzetű, vidéki településeken működő oktatási intézményeknek (óvodáknak, iskoláknak) azonban szűkös mind a módszertani eszköztára, mind azok a konkrét anyagok, eszközök, amelyekkel a gyerekek alkothatnak, s ezáltal tanulhatnak. A Kárpátok Alapítvány ezért hirdetett egy olyan pályázatot, ahol ezek a különbségek nincsenek hatással a gyerekek műveire, hiszen újrahasznosított alapanyagokból kellett alkotniuk.

A gyerekek egyik legfontosabb kifejezési, és tanulási eszköze az alkotás. Alkotáson keresztül lehet a leghatékonyabban tanulni, új információkra szert tenni. Különösen igaz ez, ha olyan fontos és nehezen értelmezhető témáról van szó, mint Földünk védelme, a környezetbarát, fenntartható életmód népszerűsítése. „A Föld a Barátom” alkotáspályázat során ezért a résztvevő gyerekcsoportok által csupán a természetben megtalálható, illetve újrahasznosított otthoni alapanyagokat és eszközöket lehetett felhasználni.

A résztvevő intézmények garantált LEGO vagy DUPLO Playbox adományban részesültek. Egy Playboxban 10 kg LEGO vagy DUPLO építőelem található vegyesen, gyakorlatilag korlátlan lehetőséget biztosítva a szabad építéshez. Az alkotásverseny adományainak kiszállítása során összesen 65 település 84 intézményének 3361 gyermekét ajándékozták meg LEGO vagy DUPLO készletekkel, illetve Playboxokkal a Kárpátok Alapítvány munkatársai. A 9 napos kiszállítás során több, mint 3000 kilométert tettek meg, hogy célba juttassák ezeket az adományokat.

Szeptemberben indul a második forduló, ahol a gyerekek a kapott LEGO készletekből alkotnak fenntarthatóság/természet-, és környezetvédelem témakörben, majd a fotókat, videókat megküldik az alapítványnak. A jelentkezéseket 2022. október 30-ig várják. Az alkotásokat egy 4 tagú zsűri véleményezi, amelyben helyet kapnak a LEGO Csoport és a Kárpátok Alapítvány munkatársai. A kategóriánkénti első 3 helyezett további ajándékban részesül.

További információ a pályázattal kapcsolatban elérhető ezen a linken.