A dróntechnológia alkalmazása a tájtervezésben, a virtuális valóság tanulást segítő lehetőségeinek kiaknázása, szakkollégiumi kurzusok digitalizációja – ilyen és ezekhez hasonló ötleteket díjaztak a nonprofit szervezetek számára kiírt Invitech InnoMax-díjon. A már tizenkettedik alkalommal megszervezett innovációs seregszemlén ez alkalommal az oktatás, a felzárkóztatás, a fenntarthatóság és a környezetvédelem kapott főszerepet.

Az idei díjak odaítélésében a neves zsűri mellett már a nyilvánosságra is nagyobb szerep hárult, több ezer szavazat érkezett a benevezett ötletekre. A hazai infokommunikációs szolgáltató Invitech, a már hagyományosan az Effekteam Egyesület szakmai együttműködésével szervezett pályázatán a győztesek között ott volt az orosházi Németh Imre Alapítvány, amely drónok és VR-felszerelések segítségével kívánja gazdagítani az iskoláskorú gyermekek számítástechnika oktatását, és ezekhez kíván egy kiképző parkot létrehozni. A Kompánia Alapítvány a szociálisan hátrányos helyzetű és tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek fejlődését elősegítő, a virtuális valóságot is segítségül hívó foglalkozásaihoz nyert anyagi támogatást, míg a Dél-Alföldi Urbanisztikai Egyesület Szeged városának fontosabb fejlesztéseit, az azokkal kapcsolatos terveket szeretné szemléletesebbé tenni egy applikáció segítségével, amely városi séták közben mutatná meg az elképzeléseket interaktív módon.

A közönségdíjas pályázat nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint az ökológiai válság lassítását. A Magyar Permakultúra Egyesület a fenntartható tájtervezéssel és az abban alkalmazott dróntechnológiával nevezett és nyert. Az eszközpályázat nyertese pedig az EVK Szakkollégium lett digitális szakmai kollaborációs tér kialakítását célzó ötletével, amely még jobban hozzájárul a kurzusok, tréningek online térbe való áthelyezéséhez.

A pályázatok elbírálásában Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára és Marton László, az Invitech vállalati értékesítési vezérigazgató-helyettese mellett részt vett dr. Molnár Klára, az Effekteam Egyesület igazgatója, Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója, valamint Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.