Január 20-tól szavazhatnak a Tesco Magyarország vásárlói arról, hogy az „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű, a helyi közösségeket hetedik éve támogató pályázatra beadott projektek közül melyiknek a megvalósulását segítse anyagi támogatással az áruházlánc. A programban 381 szervezet pályázott a 61 körzetben elnyerhető 400, 200 és 100 ezer forintos támogatásért. Az eddigi hat fordulóban csaknem 700 környezetszépítő, oktató-felzárkóztató és egészséges életmódra nevelő programot támogatott a Tesco Magyarország több mint 190 millió forinttal. A pályázatokat az Effekteam független szakértői értékelték, akik 182 pályázó projektjét tartották érdemesnek a szavazási szakaszba történő továbbjutásra.

A pályázatokra 2020. január 20. és február 16. között szavazhatnak a vásárlók úgy, hogy a vásárlásoknál kapott zsetont az áruházakban kihelyezett zsetongyűjtőkbe dobják a számukra legszimpatikusabb kezdeményezés mellé. A Tesco Magyarország valamennyi, a szavazási szakaszba jutott szervezetet támogatja, összesen több mint 40 millió forinttal: körzetenként a legtöbb szavazatot gyűjtő szervezet 400, a második 200, a harmadik pedig 100 000 forint támogatást kap programja megvalósításához.

Ebben a fordulóban sincs egyszerű dolguk a vásárlóknak. A jelentkezők ezúttal is izgalmas és érdekes projektekkel jelentkeztek a kiírásra: szavazni lehet például számos, hátrányos helyzetű gyermekeket segítő programra, természetvédő és hagyományőrző események megvalósulására, továbbá egyre népszerűbbek a fenntarthatóság megteremtésével foglalkozó kezdeményezések, például élelmiszermentő vagy tudatos életmódra oktató pályázatok is.

A továbbjutó szervezetek mellett most először két pályázót különdíjra is javasoltak. A meghirdetett, 400 ezer forintos kreatív különdíjat szakmai szempontok (kidolgozottság, innovativitás, kreativitás és fenntarthatóság) alapján az Etyek Botpuszta Fejlesztéséért Egyesület Zöld buszmegállók Etyeken című kezdeményezése kapta. A szervezet projektje a város buszmegállóit tervezi a térségre jellemző szőlőtőkék felhasználásával zöld lugasokká alakítani és napelemekkel beépíteni. A pécsi Vasas Egyesület Összefogás a Vasasi Füstölő megmentéséért elnevezésű pályázata azonban meggyőzte a zsűrit arról, hogy szintén 400 ezer forinttal támogassa a projekt megvalósulását. Egy fiatal diák kitartó kezdeményezése egy elhagyatott helyi épület felújítása kapcsán ugyanis igazi egységgé kovácsolta a helyi lakókat és csoportokat, akik immár közösen tesznek a füstölő újrahasznosításáért.

„Eredetileg egy különdíjat terveztünk átadni, azonban kiemelkedőnek és példaértékűnek tartjuk a pécsiek önszerveződő, közösségépítő erejét, amit mindenképpen honorálni szerettünk volna” – mondta Dr. Molnár Klára, az Effekteam igazgatója.

Az érdeklődők az adott körzetben továbbjutó helyi szervezetekről és kezdeményezéseikről a zsetongyűjtő pontokon, valamint a www.tesco.hu/kozosseg oldalon olvashatnak. Az „Ön választ, mi segítünk” program támogatásából megvalósult projekteket ezen a térképen lehet még megtekinteni.

Borítókép: Magyar Vöröskereszt